22. prosince 2022
Kategorie: Tipy a PR

V Brně gastro podniky zdražily podstatně víc než v Praze. Ceny jídel se srovnaly

Průměrná cena hamburgeru v brněnských restauracích byla letos v listopadu 211 Kč. O tři roky dřív stálo stejné jídlo průměrně 120 Kč. Od podzimu 2019 tak jeden z nejoblíbenějších pokrmů v moravské metropoli zdražil o 68 %. O desítky procent zdražila i další populární jídla. Tradiční řízek nebo guláš nyní stojí kolem 170 Kč, což je zhruba o 20-30 % víc než před covidem. Většina brněnských cen se tak přiblížila průměrným pražským hodnotám, některé pokrmy jsou v Brně dokonce dražší. Káva ale zůstává levnější.

„V Praze je hamburger vnímán jako prémiové jídlo, jeho cena dlouhodobě znatelně převyšuje cenu guláše řízku. Naproti tomu v Brně se až do loňska všechna tři jídla držela na podobné cenové úrovni, hamburger dokonce ještě loni býval nejlevnější z uvedeného výběru. Koncem roku 2021 se však situace začala otáčet a Brno najelo na obdobný koncept jako pražské podniky. Letos hamburger stojí podstatně víc,“ komentuje Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka, která pro Magistrát města Brna zpracovala podrobnou analýzu cen a tržeb jihomoravských gastro podniků.

Pravidelné statistiky na stránkách magistrátu

Magistrát města Brna plánuje sledovat vývoj cen a dalších gastro ukazatelů dlouhodobě. K tomu účelu ve spolupráci s Dotykačkou zřídil speciální podstránku svého webu. Statistiky celého Jihomoravského kraje i města Brna tam lze porovnávat s Prahou nebo celorepublikovými průměry.

„Vytvořili jsme veřejně přístupný přehled, kam budeme pravidelně doplňovat čerstvá data.
Vzhledem k dynamicky se měnící inflací jde o sofistikovaný nástroj, jak monitorovat situaci v brněnské gastronomii a vyhodnocovat dopady změn,“ doplňuje Filip Chvátal, radní statutárního města Brna. 

Praha a Brno: dva státy ve státě

Jestli se říká, že Praha je stát ve státě, pak Brno je taky samostatná jednotka. Zatímco Jihomoravský kraj v uplynulých letech mírou zdražování v gastro podnicích relativně korespondoval s celostátními průměry a teprve v letošním roce tamní míra zdražování vyskočila výrazněji nad celorepublikový průměr, Brno si od začátku pandemie žilo svým vlastním životem, výrazně odlišným od Prahy.

V hlavním městě rostly ceny během pandemie pomaleji než ve zbytku republiky. Dlouhou dobu se ceny v hlavním městě držely stabilní, hýbaly se maximálně o jednotky procent, v některých měsících dokonce spíš klesaly. I dnes Praha zůstává zhruba 8-10 procentních bodů za celostátním průměrem.

Naproti tomu Brno razantně zvedlo ceny (meziročně o víc než 15 %) už v prvním kvartálu roku 2020 a udržuje si znatelně vyšší míru zdražení po celou dobu pandemie. „Rozdíl nejlépe ilustruje pohled na tzv. Gastro index, kterým v Dotykačce dlouhodobě sledujeme míru zdražování v gastro podnicích. Srovnáme-li třetí kvartál letošního roku s třetím kvartálem roku 2019, tedy s obdobím těsně před pandemií, celorepublikový průměr zdražení je 24 %, zatímco v Jihomoravském kraji se za stejné období zvedly ceny o 30 %, a v Brně dokonce o 39 %. Naproti tomu v Praze ceny stouply pouze o 16 %,“ vyčísluje Petr Menclík.

Srovnání, o kolik vzrostly ceny v gastro podnicích v různých regionech (Q3/2022 vs. Q3/2019)

Na kávu do Brna?

Poměrně zajímavé je srovnání cen kávy v Brně a zbytku republiky. Jestliže u nejpopulárnějších pokrmů se brněnské ceny dorovnaly pražským, u kávy se naopak Brno drží v úrovni vesnických průměrů. Zatímco v Praze stojí oblíbené capuccino nejčastěji kolem 55 Kč, v Brně si ho objednáte o 3 Kč levněji.

„Nutno ale podotknout, že i tady se za poslední roky ceny významně přiblížily. Ještě v roce 2019 činil rozdíl v obou městech celých 10 Kč. Ovšem zatímco v Praze gastro podniky zdražily od září 2019 o necelých 13 %, brněnské ceny za stejné období vyskočily téměř o 30 %,“ upřesňuje Petr Menclík.

Zdroj/ foto: Dotykačka, Brno.cz

Zaujal vás článek? Sdílejte jej přátelům: