GASTRO STATISTIKY první den po konci lockdownu
Ještě ve středu 2. prosince fungovalo v celém gastru jen 41 % provozoven (v porovnání s únorem 2020, který byl posledním předcovidovým měsícem). Ve čtvrtek toto číslo vyskočilo na 69 %, tzn. aktuálně má otevřeno víc než 2/3 gastropodniků. Celkové tržby po znovuotevření gastra stouply ze dne na den o 34 procentních bodů.
„Ve čtvrtek dosahovaly souhrnné tržby gastro podniků 80 % únorových hodnot, zatímco ještě ve středu to bylo 46 %. Je ale na místě podotknout, že listopadové tržby bývají vlivem sezónnosti v průměru o 10 % vyšší než únorové,“ upozorňuje Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá přibližně čtvrtina českých gastro zařízení.
Čtvrteční rozvolnění se promítlo do všech gastro segmentů. Nejvýrazněji si polepšily restaurace, kde nyní podle počtu aktivních pokladen funguje 75 % podniků (opět ve srovnání s únorem), zatímco ještě ve středu jich měla otevřeno méně než polovina (47 %).
Zdroj: Dotykačka Holding
Právě u restaurací také viditelně stoupla výše průměrné útraty, a to o 16 procentních bodů (ze středečních -9 % na čtvrtečních +7 %, opět v porovnání s únorovými čísly). Celkové tržby restaurací nyní odpovídají průměru celého gastra, jsou na 80 % únorových hodnot (ve středu to bylo 43 %).
Po celou dobu lockdownu se nejlépe dařilo zachovat provoz kavárnám a bistrům, i ty si ale ukončením lockdownu polepšily. Ve středu jich mělo otevřeno 65 %, ve čtvrtek už 86 %. Tržby kaváren jsou jen 10 % pod únorovými hodnotami.
K zásadnímu posunu došlo také v segmentu hospod, které se ze dne na den posunuly z pouhých 14 % otevřených podniků na čtvrtečních 46 %.
„Konkrétně u hospod předpokládáme určité zkreslení statistik způsobené vypnutím pokladen u nejmenších podniků v reakci na odsunutí EET. Reálný podíl těchto zařízení však budeme schopni upřesnit až s odstupem několika týdnů,“ uvádí Petr Menclík.
Hned první den po rozvolnění byl znát posun dokonce i u diskoték a nočních klubů, které po celou dobu lockdownu byly prakticky na nule. Ve čtvrtek obnovila provoz třetina podniků v tomto segmentu.
Regionální rozdíly
Ve čtvrtek ve většině krajů fungovalo v průměru 60 až 70 % gastro provozoven. Méně jich je pouze v Karlovarském kraji, který byl po celou dobu lockdownu nejslabší. Nyní v něm má otevřeno cca 55 % gastro podniků, tedy jen něco přes polovinu. Opačná situace je v Praze, kde je aktuálně v provozu 84 % podniků (ve středu to ještě bylo 61 %). Největší nárůsty počtu otevřených provozoven byly vidět v Moravskoslezském kraji (ze středy na čtvrtek nárůst o 137 %) a zmíněném Karlovarském kraji (nárůst oproti středě o 122 %).