Gastro mezi lockdowny: Restaurace jakž takž zvládají, bary a hospody jsou na tom podstatně hůř
Od skončení lockdownu neuběhly ani dva týdny a už se blíží další uzavření gastra. Jeho provoz nyní limituje systém PES a doplňující vládní opatření. Ta v minulém týdnu omezila provozní dobu i možnosti prodeje (velmi diskutované byly například zákazy prodeje nápojů s sebou). Společnost Dotykačka znovu analyzovala, jaký vliv tyto restrikce mají na těžce zkoušený obor. Podle dostupných údajů zasáhla povinnost zavírat už ve 20 hodin nejtíživěji na hospody a bary. Obecně taky platí, že situaci mnohem lépe zvládají podniky ve velkých městech.
Souhrnné tržby v gastro službách dosahovaly za uplynulý týden 75 % únorových hodnot. V jednotlivých segmentech jsou ovšem značné rozdíly, které ještě prohloubila změna provozní doby.
„Zatímco v kavárnách, bistrech a restauracích se lidé přizpůsobili omezením a na večeře chodí dříve,
v podnicích orientovaných na noční život a popíjení je situace odlišná. Od minulé středy, kdy se povinně zavírá už ve 20 hodin, se výdělky v barech a hospodách podstatně propadly. Zmíněné kavárny a bistra naopak poprvé od léta dosáhly předcovidových hodnot,“ komentuje Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá zhruba čtvrtina tuzemských gastro zařízení.
Hodnoty tržeb byly porovnány s únorem 2020 (zdroj: Dotykačka Holding)
Čím menší město, tím menší obrat
Jak vyplývá z dat Dotykačky, situace v gastro službách se liší nejen v podle segmentů, ale i podle velikosti měst, kde se podniky nacházejí. Jak v počtu otevřených podniků, tak i ve výši tržeb platí, že podstatně lépe se daří provozům ve velkých městech. „V Praze nyní funguje 85 % gastro zařízení, ale v malých městečcích a na vesnicích je to pouhých 50 %. U tržeb je to ještě horší – v porovnání s únorem dosahují podniky na vesnicích jen 45 % únorových hodnot, zatímco krajská města jsou na 85 %,“ vypočítává Petr Menclík.
Hodnoty byly porovnávány s únorem 2020 (zdroj: Dotykačka Holding)
Počty otevřených podniků se podle Petra Menclíka od konce lockdownu drží na stabilní úrovni. V porovnání s únorem – posledním „před-covidovým“ měsícem – nyní funguje zhruba 71 % gastro zařízení. I zde se však jednotlivé segmenty zásadně liší.
Hodnoty byly porovnávány s únorem 2020 (zdroj: Dotykačka Holding)