04. září 2024
Kategorie: Tipy a PR

Průměrné mzdy rostou: Reálný nárůst o 3,9 procenta

Podle hlavního ekonoma společnosti BHS, Štěpána Křečka, lze v nadcházejících měsících očekávat pokračující růst reálných mezd. Tento vývoj je důsledkem přetrvávajícího napětí na trhu práce a měl by pozitivně ovlivnit spotřebu domácností. Spotřeba je totiž klíčovým faktorem, který pohání růst české ekonomiky. Zároveň se předpokládá, že lepší finanční ohodnocení zaměstnanců povede k vyšším příjmům státu z daní, zejména z daně z přidané hodnoty a daně z příjmů fyzických osob.

Vývoj mezd: Nárůst v nominálních i reálných hodnotách

Ve druhém čtvrtletí tohoto roku průměrná mzda dosáhla 45 854 korun, což je o 2 797 korun více než ve stejném období loňského roku. Tento růst představuje nominální zvýšení o 6,5 procenta. Po zohlednění inflace však reálný nárůst činí 3,9 procenta, což znamená, že mzdy skutečně rostly i po odečtení vlivu zvyšujících se cen.

Regionální rozdíly: Praha versus Karlovarský kraj

Zajímavým ukazatelem jsou regionální rozdíly v průměrných mzdách. Ve druhém čtvrtletí letošního roku většina zaměstnanců pobírala mzdu v rozmezí od 20 652 korun do 75 570 korun. Nejvyšší průměrné mzdy tradičně dosahovali zaměstnanci v Praze, kde se průměrná mzda vyšplhala na 56 144 korun. Naopak nejnižší mzdy byly zaznamenány v Karlovarském kraji, kde průměr činil pouze 39 031 korun.

Medián mezd: Vhodnější ukazatel pro běžné zaměstnance

I když průměrná mzda poskytuje určitou představu o výši výdělků, většina zaměstnanců na tuto hodnotu nedosáhne. Průměrná mzda je totiž ovlivněna vyššími příjmy malého počtu zaměstnanců. Proto se jako vhodnější ukazatel používá medián mezd, který představuje mzdu zaměstnance, který se nachází přesně uprostřed statistického pole všech zaměstnanců. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku dosáhl medián mezd hodnoty 38 529 korun, což znamená meziroční nárůst o 5,8 procenta. Tento údaj poskytuje realističtější obraz o mzdách běžných zaměstnanců v České republice.

Zdroj: hlavní ekonom BHS, Štěpán Křeček

Zaujal vás článek? Sdílejte jej přátelům: