Chcete vydělávat 40 tisíc? Na manažerské pozice zapomeňte a běžte na učňák
Pokud přemýšlíte, jaké povolání doporučit vašim dětem, nebo snad sami zvažujete možnost změny kariéry, jistě vás překvapí zpráva, že manažeři již dávno nepatří k nejlukrativnějším pozicím. Podobně na tom jsou i právníci nebo jiné profese, která si nesou punc „zlatého dolu“. Dnes má daleko větší potenciál prakticky jakákoliv řemeslná pozice. Ti nejlepší svářeči, klempíři, soustružníci, instalatéři nebo specializovaní lakýrníci si vydělají i více než 40 000 Kč měsíčně a mají jisté uplatnění po celý život. Proč se tedy cpát do obleku, když si lépe vyděláte vlastníma rukama?
Za méně práce více peněz
I když vrcholoví manažeři na takové částky také dosáhnout, je velký rozdíl v čase, který musí do své kariéry investovat. Dělníci dosáhnout na téměř dvojnásobek průměrné mzdy za daleko kratší čas než kdejaký manažer – už v průměru 3 až 4 roky po vyučení mohou na výše uvedené peníze dosáhnout, a to s výrazně nižší investicí do vzdělávání a seberozvoje.
Bohužel ale, mladé lidi dělnické profese vůbec nelákají a ani vidina výdělku jejich názor nemění. Manuální práce většině nevoní a raději ji mění za kancelář, i když třeba i s menším výdělkem. Některé žádané specializace dokonce mizí z nabídky učebních oborů, protože se na ně jednoduše nikdo nehlásí. Netáhnou obory jako je například slévač, kovář, sklenář, tesař, lakýrník nebo obuvník. V současnosti je tedy zřejmé, že už za pár let bude v Česku absolutní nedostatek zkušených řemeslníků a jejich práce se bude platit zlatem.
Firmy se snaží mladé lákat
Přitom učňovské obory se za poslední roky také hodně proměnily. Dílny jsou vybaveny moderní technologií, studenti mají možnost získat během studia praxi a výhledově i zaměstnání. Řada firem dokonce poskytuje studentům stipendia pro studium nejžádanějších stavebních a strojírenských oborech.
Mladí však nemají dostatečné povědomí o situaci na pracovním trhu, často chtějí mířit do zahraničí, ale zároveň jim chybí potřebná jazyková průprava. Bez zaměstnání nejdéle zůstávají absolventi ekonomiky a administrativy, dále gymnazisté bez odborného zaměření, ale i studenti s výučním listem v oboru gastronomie a hotelnictví či zemědělství a lesnictví.